Foners. Una Odissea Talaiòtica


Foners...” ens conta la vida de dues generacions de guerrers: un de l'illa Major i l'altre de l'illa Menor.
Tam es va criar com a pastor a l'illa Major i posteriorment es va unir als pirates que abordaven les naus mercants que solcaven la mar entre les dues illes. Un bon dia la seva nau va naufragar i acabar a l'illa Menor, on la tribu del gran fetiller el va acollir. Ell es va enamorar de Laia, la filla del fetiller, un amor impossible i prohibit, ja que havia estat escollida pels Déus per ser una Sibil·la. Una deessa a la terra i guardiana del foc sagrat.
Com altres foners de les illes, Tam es va enrolar amb el General Magó, germà d'Anníbal Barca, com a mercenari per a lluitar al costat dels cartaginesos a la darrera gran guerra i aconseguir fama i glòria. Amb el temps va ser reconegut per les tropes amigues i enemigues com Tam, el Baleàric. Anys després va tornar a l'illa Menor per retrobar-se amb Laia i consumar la seva relació prohibida. Nou mesos després va néixer Nobuk, un infant marcat pels Déus a causa de la gran ofensa dels seus pares; condemnat a dur la maledicció de la desaparició de tot el seu poblat i la cultura talaiòtica.
La vida de Nobuk, es presentava molt més confortable i acomodada que la del seu pare Tam, net del fetiller de la tribu, fill d'una Sibil·la i d'un Gran Guerrer, a més de posseïdor d'una gran destresa amb la fona. En definitiva tenia un futur prometedor com a Cap de la tribu després de la mort del seu padrí, a qui els déus havien advertit que el seu net Nobuk seria el causant de la desaparició del seu poble. Per això, després de l'enterrament del seu avi, a la cerimònia de la celebració de la vida, la seva mare havia estat designada per a posar fi a la vida de Nobuk, el seu fill estimat. Ella, incapaç de realitzar la darrera voluntat del seu pare, vendrà al seu fill com esclau a un mercader.
Nobuk passarà grans penúries, lluitarà a batalles, s'escaparà, serà capturat i empresonat fins a acabar al Circus de Roma com a gladiador. A Roma es convertirà en una figura important i li concediran ser un "libertus". Com a gràcia, demanarà tornar a la seva terra i durant aquest viatge a casa contarà la seva història, la del seu pare i altres grans foners que abans que ell, varen néixer a les illes. En aquells moments Nobuk desconeix que les seves explicacions de com és el seu món i la seva terra, de com viuen i són els foners indígenes de Balears, seran les claus que propiciaran la conquesta de les Illes Balears pels Romans, de la mà del cònsol i general Quinto Cecilio Metelo. Quan Nobuk s'adonarà del que ha causat, no tentrà més remei que fer el que feien els seus ascendents. Lluitar!!MSO TeatroOberta Contractació »Cartell Promo »

L’espectacle

Foners. Una Odissea Talaiòtica

Galeria Fotogràfica i Descàrregues

"Foners..." és un apassionat relat de com era la vida dels llegendaris foners balears que lluitaren com a mercenaris a les files dels Cartaginesos i posteriorment a les dels Romans. Una història antiga dramatitzada. Mostra com era la seva societat, com eren les seves relacions, com i a on vivien, quina relació tenien amb la natura, a qui adoraven, que menjaven, com naixien i morien... Però sobretot és un relat d'aventures i d'amor a una terra.
La posada en escena és moderna i avantguardista. L'estructura narrativa no segueix la típica estructura lineal en el temps, ni la dramatúrgica de presentació, nus i desenllaç. Es mesclen escenes, monòlegs, declaracions, pensaments en veu alta, explicacions d'accions representades visualment a escena..., que ens permetrà navegar per diferents moments de la història de les balears abans de desaparèixer per sempre la cultura talaiòtica. "Foners. Una odissea talaiòtica" conta la història de dues generacions de foners. Tam, un gran guerrer, i de Nobuk el seu fill nascut d'una relació prohibida amb una sibil·la.
L'obra comença quan Nobuk, ja ancià, comença el viatge de tornada, a bord d'una nau romana, a la seva estimada illa l'any 124 aC. A partir d'aquest punt comença un flashback, al seu naixement, als seus records d'infant, de quan va ser traït i venut com a esclau. Com va sobreviure i amb la seva habilitat amb la fona es va convertir en un famós gladiador. Per ajudar a aquesta amalgama de llenguatges escènics i diversitats d'èpoques i localitzacions tengui una coherència dramàtica farem servir dos narradors omniscients, un baleàric i un romà que contaran als espectadors les contextualitzacions polítiques i socials de l'època. Paral·lelament al viatge de tornada de Nobuk explicarem la vida de Quinto Cecilio Metelo, cònsol i genaral romà, i amb ell les raons de la importància per part de l'imperi Romà de conquerir i controlar les Illes Balears.  • Idioma: Català
  • Duració: 80 min. sense aturada
  • 6 actors
  • Tipologia: Drama històric amb posada en escena moderna i avantguardista
  • Basat en la història real dels antics talaiòtics baleàrics
  • Autor y dirección: Rafel Brunet
  • Producció: Unnànima


Mercat TalaiòticInscripció del producte per a formar part d'aquest MERCAT TALAIÒTIC»

Calendari de FuncionsOberta Contractació 2022/23 »Santuari de Son Corró - Costitx

Dissabte, 3 de Setembre 2022. 20:00h.

Com arribar-hi

Entrada gratuita.


Talaiot de Son Fred - Sencelles

Diumenge, 31 de Juliol 2022. 22:00h.

Com arribar-hi

Entrada gratuita, dintre del cicle de festes.


Treball realitzat per Joan Gual amb l'aplicació de les noves tecnologies al patrimoni de TURÓ - Patrimonio VirtualPlaça de Sa Cabana - Marratxi

Dissabte, 30 de Juliol 2022. 22:00h.

Jaciments talaiòtics locals

Entrada gratuita, dintre del cicle de festes.


Plaça de l'esglèsia.
Son Serra de Marina

Dijous, 28 de Juliol 2022. 22:00h.

Jaciments talaiòtics locals

Entrada gratuita, dintre del cicle de festes.


Ses Païses - Artà

Divendres, 15 de Juliol 2022. 22:00h.

Dissabte, 16 de Juliol 2022. 22:00h.

Diumenge, 17 de Juliol 2022. 22:00h.

Com arribar-hi