">
FOTOS MSO Teatre

Xuetes

Vides Marcades per un Llinatge.

L'obra transcorre entre arxius, documentació, papers apilats durant anys i mes anys... quasi segles a un soterrani de un edifici oficial al que han de buidar per donar-li una altra utilitat. L'administració ja no pot pagar la despesa que suposa aquest edifici i vol buidar i desfer-se ràpidament aquest magatzem i el que conté. Un dels funcionaris comença a obrir les caixes i analitzar el seu contingut. Tota la documentació te una temàtica: els xuetes. Noms, cartes Reals, edictes, registres de naixement, actes de casament, documentació històrica ... tots amb el seu conjunt formen tot el legat històric de troços de vida, de vides senceres condicionades a l'estigma d'uns llinatges. El conflicte entre els dos funcionaris, un que vol acabar i fer neteja del local s'enfronta a l'altre que vol saber que ha va passar, perquè va passar i recuperar i guardar aquella documentació pel futur. La nostra història. La historia més diferenciada que pot ser tengui Mallorca com a societat. En mig d'aquesta lluita contraposada d'interessos i bussejant entra la documentació tornen del passat vivències, injustícies, amors, venjances, passions... viscudes per Reis, Clero, heretges, inquisidors, governats així com homes, dones i nins anònims de la història de Mallorca. Vides dures, vides tranquil·les, vides angoixades, vides marcades, vides condicionades.... vides viscudes durant 7 segles... VIDES DE MALLORQUINS.

Al final després de recursos, cridades, interessos creats i confrontats..., i com ha passat sempre a Mallorca. La Història es silencia, el soterrani es buida i tota la documentació es crema. La seva història, dins la nostra història no interessa...

-Els dolents son els mallorquins!-

-Ells també son mallorquins- crida en defensa.

L'altre li contesta -Sí!, son una altre casta de mallorquins.-


Oberta Contractació » Cartell .pdf » Dossier Tècnic i Premsa .pdf »

Guanyadora del Projecte Escènica Palma 2012


www.palmademallorca.es


Crítica

  • Retalls de premsa

    • Ya era hora

      Lo primero de todo enhorabuena a Rafel Brunet y a su equipo técnico y artístico, que tienen bien merecido ese premio municipal de artes escénicas. Ya era hora de que el teatro actual (esa herramientaque en buena medida debería reflejar nuestras inquietudes) nos sacase las vergüenzas de aquella descomunal falsificación histórica : atribuir la ascendencia judía sólo a quince apellidos, en virtud de un auto de fe, para que los demàs pudiéramos presumir de cristianos viejos, que ha sido la cuestión "xueta" a lo largo de tres siglos. Y más cuando pervive una extendida consigna de silencio, cada vez que se plantea un recordatorio de semejante monstruosidad.

      Brunet y compañía han realizado un trabajo exhaustivo de documentación, inspirándose en hechos reales, y a partir de ahí han construído un espectáculo que , en virtud de su misma diversidad (personajes, épocas, situaciones trágicas y cómicas), cuenta con momentos muy brillantes y otros más discretos, concierta tendencia a lo caricaturesco.

      Impresionante esfuerzo el de este actor, autor , director y coreógrafo, hasta ahora dedicado fundamentalmente a los musicales, y que también otorga a la música un papel relevante en Xuetes..., y buen trabajo de Pep Galmés y del estupendo Joan Carles Bestard, en una puesta en escena que les exige desdoblarse en un puñado de papeles.

      Sólo por esa condición de utilidad pública, de recuperación de una memoria camuflada, ya se merece Xuetes... las intensas ovaciones que resonaron el sábado en el acogedor Mar i Terra. Un escenario, dicho sea de paso, desaprovechado para la actividad dramática, como el resto de los de propiedad municipal.

      DIARIO DE MALLORCA 15-4-13. Francesc Rotger




      Bon nin

      Bienvenidos a nuestra historia, a nuestros silencios. Teniamos Acorar, pero nos faltaba un viaje imaginario a nuestro judaísmo, como la explotación documental que hizo IB3. Rafel Brunet se embarca en su trabajo más ambicioso (por duración, por planteamiento, por recursos) lejos del ámbito musical orientado a un público infantil. Su proyecto más valiente, porque de los chuetas nadie hablaba antes por prejuicio y ahora por comodidad : doble tabú, roto en este montaje con una estrategia que evita el amarillismo. No hay sectarismo ni revanchismo sino acercamiento afectivo y multidisciplinar.

      Lección de historia, recreación antropológica (costumbres, juegos, canciones), denuncia. Caleidoscopio que burla la linealidad cronológica, para hacer un viaje más entretenido a costa de una cierta dispersión: se alternan diferentes historias y multitud de personajes, con un hilo conductor que nos conduce a un final casi optimista. Gran variedad de registros (del dramatismo más duro a la ingenuidad más cómica), combinados de forma fluida en un gran fresco que abarca siglos y anécdotas tan teatrales como el enfrentamiento entre el representante nazi y el obispo Miralles o el regreso frustado de unos chuetas fugitivos.

      Multiplicación del trabajo actoral, resuelto con estusiasmo y eficacia, que sirve a Brunet como escaparate de sus muchas habilidades. Actúa, canta, toca la flauta, hace acrobacias... Inteligente selección del soporte multimedia (imágenes , sonidos, efectos), administrado con la intención de subrayar algunas escenas. En conjunto, un espectáculo emotivo que consigue colocarnos frente a un espejo indigno que sin embargo provoca conciliación. Vacuna contra el olvido.

      ÚLTIMA HORA 15-4-13. Emili Gener




      "Xuetes", de Rafel Brunet, huele a éxito

      El reciente estreno de Xuetes huele a nuevo éxito en la cartelera teatral

      Así lo anuncian el lleno y los aplausos cosechados en el Mar i Terra en dos únicas funciones. Rafel Brunet ha sido muy valiente al llevar a escena un asuntoaún espinoso en el imaginario colectivoy, sobre todo, ha acertado con el tono, en el que el sentido del humor desdramatizael relato.

      Autor, director, y actor, aquí reafirma que conoce bien el oficio, como ya apuntó con los musicales familiares. !Enhorabuena!

      ÚLTIMA HORA, 15-4-13. Mariana Díaz



    Calendari de Funcions

    Oberta Contractació »

    Dijous, 1 de març. 2015.

    Teatre la Unió. Son Servera. 19:00h.


    Dijous, 20 de novembre. 2014.

    Club Pollença. 21:00h.


    Dissabte, 16 de Novembre. 2014.

    Teatre Ecènic de Campos. 19:00h.


    ANUL·LAT

    Dissabte, 26 d'Octubre. 2014.

    Club Pollença. 19:00h.


    Dissabte, 22 de Març. 2014.

    CP Victòria de Soller. 21:00h.


    Dissabte, 25 de Gener. 2014.

    Teatre Sa Societat, Calvià. 21:00h.


    Diumenge, 24 de Novembre. 2013.

    Sa Congregació, Sa Pobla. 19:00h.



    Dissabte, 2 de Novembre. 2013.

    Teatre de Manacor - Sala de Dalt. 18:30h.



    Dimarts, 29 d'Octubre. 2013.

    Teatre Principal, Palma. 20:30h.



    Dissabte, 26 d'Octubre. 2013

    TEATRE D'ARTÀ. 21:00h.


    8 i 9 d'Octubre. 2013.

    MAR I TERRA ESPAI DE CULTURA. Palma.


    Divendres, 19 d'Abril a les 21:30. 2013

    TEATRE DE LLOSETA


    12 i 13 d'Abril. 2013. (Estrena)

    MAR I TERRA ESPAI DE CULTURA. Palma.




    Música Original


    Pregària


    Opressió


    Innocència


    Dossier


    Descàrrega en .pdf


    Galeria Fotogràfica

    Fotografies Xuetes Fotos

    Colaboracions

    Cuina Sefradí

    22 de març de 2014.

    L'IES GCC de Sóller col.laboraren amb +CULTURA en l'elaboració d'un tast de cuina Sefardí, tot just abans de la representació de l'obra de teatre XUETES que es representà al Teatre Victòria de Sóller.

    Respecte a la cuina sefradí, aquí podeu trobar resum setmanal, i aquí el receptarí amb una mica d'informació molt interessant sobre el tema.

    Bon profit!



    Equip Artístic i Tècnic

    Artístic

    Tècnic